על שולחן משרדו של הרב ד"ר אשר מאיר ניצבת תמונה, שבה נראה גבר ממושקף וחייכן, בגיל העמידה, לוחץ את ידו של איש צעיר, וברקע דגל ארה"ב. הגבר הממושקף הוא מרטי פלדסטיין, אחד הכלכלנים המבריקים בעולם ובין המועמדים להחליף את אלן גרינספן, יו"ר הבנק המרכזי של ארה"ב. הצעיר שלצידו הוא אחד מעוזריו, אנדרו ריצ'רד מאיירס. התמונה צולמה לפני יותר מעשרים שנה, בלשכת 'מועצת היועצים הכלכליים' של רונלד רייגן.
יש צורך בדמיון רב כדי לקשור בין הצעיר שבתמונה, הנראה כ'בחור טוב אמריקה', ובין הגבר המזוקן, חובש המגבעת השחורה, שעל שולחנו היא ניצבת. אבל כן, זה אותו אדם.
בין העסקה לניצול
לאחרונה הופיע ספרו של הרב מאיר, The Jewish Ethicist – 'האתיקאי היהודי'. הספר, בן שלוש-מאות עמודים, עשוי במתכונת של שאלות ותשובות בסוגיות של אתיקה יהודית, בעסקים ובחיי היום-יום. מדובר במאות שאלות שהעסיקו את מאיר במהלך עבודתו כמרצה ב'מכון לב' וכמנהל המחקר ב'מרכז לערכים בעסקים, ירושלים', שנוסד על-ידי הד"ר מאיר תמרי ומנוהל על-ידי הרב פינחס רוזנשטיין.
דוגמאות: היכן עובר הגבול שבין העסקת עובדים ובין ניצולם. האם מותר להסתיר עובדות בהגשת קורות-חיים לצורך קבלת עבודה. מוסר תשלומים, העלמת מס ועוד ועוד. הספר מתבסס על הלכות בשולחן-ערוך, על סיפורים ומימרות של חז"ל ועל תשובות של פוסקים חשובים. עם זה, הספר כתוב ומוגש בסגנון המאפשר גם ללא-יהודים ללמוד ולהחכים. ואמנם הספר זוכה למחמאות רבות. ביקורת אוהדת במיוחד כבר הופיעה עליו ב'בוקליסט', כתב-העת של איגוד הספרנים בארה"ב, המגיע לאלפי ספריות באמריקה ובעולם כולו.
נחשף ליהדות
מאיר (44), נשוי ואב לשבעה, מתגורר באפרת שבגוש-עציון. הוא נולד במייפלווד שבניו-ג'רסי, עיר בעלת אוכלוסייה יהודית גדולה. הוא אף גדל במשפחה מסורתית. ובכל-זאת, לדבריו, בכל שנות ילדותו פגש אך ורק רפורמים וקונסרבטיבים, ומעולם לא יהודי שומר תרי"ג מצוות. הוא למד כלכלה באוניברסיטת הרווארד ולאחר מכן ב-MIT היוקרתית שבמסצ'וסטס. אחר-כך הצטרף לצוות של פלדסטיין, שאליו הוא מלא הערכה עמוקה עד היום.
התקרבותו לתורה ולמצוות החלה זמן-מה לאחר שאחיו חזר בתשובה, ובעקבות הזמנה של חבר דתי באוניברסיטה לבוא לסעודת שבת. "השתתפתי בתפילה בבית-הכנסת ולאחר מכן בסעודת שבת, והמציאות החדשה שנחשפתי אליה קסמה לי. גיליתי חיים מלאי תוכן וצורה, שיש בהם היגיון רב לצד אסתטיקה רוחנית. פתאום גם הבנתי ששמירת מצוות אין פירושה חיים של הסתגרות ושל עול בלתי-נסבל. הצטרפתי לחברה של שומרי מצוות, שבה היו פיזיקאים, מתמטיקאים, כלכלנים ואחרים".
יהדות חיה
אנדרו ריצ'רד מאיירס, שבשלב זה כבר תרגם את שמו לאשר מאיר, נטל פסק-זמן מהכלכלה והגיע ארצה ללמוד תורה. הוא למד בישיבות 'הר עציון' ו'מרכז הרב', ואף הוסמך לרבנות. לאחר כמה שנים שב לתחום הכלכלי, הפעם מתוך שילוב בין תורה לכלכלה.
'האתיקאי היהודי' מדריך כיצד אפשר לעשות זאת. סיפור חייו של הרב ד"ר מאיר הוא הוכחה ניצחת שהדבר בר-ביצוע הלכה למעשה.
מדור חיים יהודיים\שיחת השבוע